Sluta snarka tips

Gå ner i vikt

Att gå ned i vikt om man är överviktig är kanske det bästa sättet för att minska problem med sömnapné och snarkningar, men också för att förhindra att de uppstår på sikt. Hos personer som lider av sömnapné och/eller snarkningar leder en viktminskning oftast till en stor förbättring.

Att problemen minskar med en lägre vikt beror till viss del på att fett försvinner från luftvägarnas väggar och underlättar därmed för luften att passera.

För en person med svår sömnapné kan tröttheten i sig göra att man inte orkar ta tag i problemet med övervikt. I dessa fall bör man i första hand koncentrera sig på att behandla andningsuppehållen, och efter det arbeta för en viktminskning.

Undvik alkohol

Alkohol gör att musklerna i svalget slappnar av, vilket gör svalget trängre än normalt. Alkoholen kan därför både orsaka och förvärra problem med snarkning. För en person med sömnapné leder alkoholen dessutom till att kroppen inte reagerar lika snabbt på andningsuppehållen, med följd att de blir både fler och längre vilket ökar problemen. Så att minska på, eller sluta helt med, alkohol är även det ett viktigt steg på vägen.

Sluta röka

Rökare har ofta svullna slemhinnor och mer slembildning i halsen, vilket kan leda till snarkningar och sömnapné. Har man rökt länge kan man även utveckla lungemfysem som ytterligare försämrar syreupptagningen. Undersökningar visar att problem med snarkning är dubbelt så vanligt hos rökare som hos dem som inte röker. För en person med sömnapné rekommenderas det alltid att man slutar röka helt och hållet.

Lär dig sova på sidan

Såväl snarkning som andningsuppehåll förvärras ofta när man sover på rygg. Hos många som lider av sömnapné minskar antalet andningsuppehåll när de sover på sidan eller magen. För att lära sig undvika ryggläge kan man exempelvis sy in en tennisboll i en ficka på pyjamasryggen, eller prova att sova med en liten ryggsäck som man fyller med något mjukt material. Det finns även speciella snarkbälten framtagna; de har liknande en ryggsäck som man fyller med något mjukt, vilket i sin tur leder till att det blir obekvämt att sova på rygg.

Håll luftvägarna öppna

Att andas genom näsan när man sover är bättre än att andas genom munnen, då munandning kräver ett större undertryck för att luften ska passera genom svalget. I vissa affärer och på apotek kan man köpa en mjuk plastskena som hjälper till att underlätta luftens väg genom näsborrarna. Snarkplåster är en annan variant som också syftar till att hålla näsborrarna öppna. För att undvika att andas genom munnen kan man även prova att fästa en liten bit hudvänlig tejp lodrätt över läpparna.

Ibland försvåras andningen genom näsan av för mycket brosk eller att näsbenet kommit snett till följd av en skada; i de fallen kan de behövas en operation.

Det viktiga är ändå att komma ihåg att det finns hjälp att få. Många av de hjälpmedel som finns är receptfria, och går att köpa på apoteket eller beställa via internet. Mycket kan du göra själv hemma för att avhjälpa snarkningar. Om de inte skulle hjälpa, så finns det medicinsk hjälp att få. Med tanke på hälsovinsterna, så är det värt både ett och flera försök att sluta snarka.